Ulv eller fårikål?

Jeg skal ikke starte en debatt om ulv på denne siden. Det er nok av andre arenaer å ta opp dette. Det jeg vil gjøre derimot, er å fortelle om mitt første «møte» med ulv. Det var ikke et personlig møte, men nære nok.

Kvelden før jaktstart var jeg på vei inn i terrenget vårt. Bilen var lastet opp med utstyr og mat for én uke, samt en pipende jaktklar hund. Ved porten nedenfor hytta ble jeg møtt av denne plakaten.

IMG_1018
Dette var en skremmende advarsel rett før jaktstart med tanke på hundene våres. Foto: Thomas Lie Larsen

De fleste av jaktkameratene mine bruker hund på jakt. Alle er fuglehunder, og et par av dem skjeller på fugl i tre. Da var det naturlig å bli smånervøs av denne beskjeden. Fem til seks sauer var blitt drept av en hannulv i løpet av et par dager, og ingen visste hvor ulven befant seg. Ja, vi er i ulvens terreng og den har sin rett. Allikevel er det lov å ferdes i norsk natur. Da er det naturlig å bli engstelig – jakt eller ikke.

Nysgjerrig som jeg er, tok jeg med hunden min for å lete etter sauene. Oban er blodspor-champion så dette var en enkel oppgave for ham. Kun 60 meter fra veien fant vi den første sauen.

IMG_1009
Det var ikke noe hyggelig syn som møtte oss. Dette er én av flere sauer som ble drept av ulv. Foto: Thomas Lie Larsen

Etter én time hadde vi funnet fire sauekadaver. Alle lå spredt i et relativt lite område. Her har ulven kommet til dekket bord og den siste sauen vi fant lå faktisk rett ved veien, kun noen hundre meter fra nærmeste gård.

IMG_1013
Ulven har tydeligvis ikke vært særlig sky for mennesker. Denne sauen ble drept like i nærheten av den nærmeste gården. På bildet er Thomas Håkonsen. Foto: Thomas Lie Larsen

Så hvordan reagerer man på dette? Som jeger, hundeeier og bygutt har jeg mine egne meninger om ulv. De meningene skal dere slippe å høre i dag. Det jeg vet, er at det finnes flere sider av samme sak. Byfolk har en tendens til å romantisere ulv i Norge, mens folk fra landet har et noe mer aggresivt forhold til ulv. Jeg skjønner og forstår begge parter. Allikevel har vi en rovdyrproblematikk i Norge som tydeligvis ikke fungerer.

Hva som må gjøres vet jeg ikke, men jeg er helt sikker på at noe kan gjøres. Jeg er av den tro at det er plass til ulv i Norge.

I 2010 ble det anslått at over 32 000 sauer ble drept av rovdyr i Norge. Det er ganske mye fårikål det…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *